Stadswandeling Zutphen

Stadswandeling Zutphen

In Nederland bezit Zutphen een van de belangrijkste historische stadskernen (beschermd stadsgezicht) met een bijzonder groot aantal middeleeuwse, vooral 14-eeuwse, huizen.

Zutphen is in het bezit van 400 rijks – en 500 gemeentelijke monumentale panden. Het is een middelgrote stad van bijna 40.000 inwoners en leent zich bij uitstel voor een stadswandeling Zutphen. De stad is heel oud en ligt aan de IJssel en de monding van de Berkel en heeft een rijke geschiedenis die ruim 1700 jaar terug gaat. Haar bloeitijd ligt in de middeleeuwen. De stad heeft zich veelvuldig moeten verdedigen. De resten van vestingwerken zijn dan ook op vele plaatsen te zien.

Bezienswaardigheden Zutphen

Vanwege het grote aantal historische gebouwen met een toren wordt Zutphen ook wel Torenstad genoemd. Deze torens zijn goed zichtbaar omdat de nieuwbouw in de stad laag wordt gehouden.

Naast torens treft u in Zutphen vele kerken en pleinen aan en ook, soms alleen maar de resten, stadspoorten. Zo was de Drogenapstoren ooit zo’n poort, maar deze is dichtgemetseld. De Bourgognetoren is een geschuttoren met muren van 4 meter dik. Aan de Groen -, de Hout – en Zaadmarkt staan heel statige panden, die tijdens een stadswandeling Zutphen het bekijken meer dan waard zijn. Zutphen is een belangrijke Hanzestad. Daaraan ontleende ze in het verleden haar welvaart.

Staand aan de overkant van de IJssel hebt u een prachtig gezicht op de stad.

Stadswandeling Zutphen met of zonder gids?

Als u een stadswandeling Zutphen wilt maken kunt u dit ook doen zonder gids. Bereid u dan een beetje voor met de hulp van een stadsgidsje. Met gids ziet u tijdens een stadswandeling Zutphen meer. Zo’n wandeling duurt ongeveer anderhalf uur en kost u niet meer dan €5,- per persoon.

En uiteraard betaalt u voor een hapje en een drankje, zo u dat wenst.